Kako upravljati stresom u svom timu

Pronalaženje prave ravnoteže motivirajućeg pritiska i smirenosti presudno je za produktivnost. Otkrijte znakove opasnosti od stresa kod članova vašeg tima i pomozite im da ga izbjegnu.

Pritisak! Svi na to reagiramo različito i imamo različite razine pritiska s kojima se možemo nositi. Istraživanje otkriva da nam je određena količina pritiska dobra jer pomaže motivirati akciju i drži nas usredotočene. To je zato što kad iskusimo pravu količinu izazova i interesa, naš mozak oslobađa kemikalije noradrenalin i dopamin, koji nas čine budnijima, motiviranijima za učenje.

Znakovi stresa mogu se očitovati kroz ​​osjećaj neučinkovitosti ili negativnosti, smanjenu energiju i motivaciju, frustriranost te razdražljivost. Da li članovi tima rade prekovremeno, a produktivnost im se smanjuje, to je isto znak. Što je veći stupanj povjerenja među članovima tima to je vjerojatnije da ćete primijetiti neke rane pokazatelje.

Potaknite članove vašeg tima da vode računa o svom fizičkom i mentalnom zdravlju. Pomaže ako im je vođa uzor u samo ponašanju.
Naviknite svoj tim da tijekom dana pravi redovne pauze, a idealno je jednom dnevno ići izvan ureda i šetati. Razmislite o održavanju sastanaka u šetnji s članovima vašeg tima, umjesto da radite redovne u uredu.

Treba se maknuti od stola, jer kad se čovjekovo okruženje promjeni, pomaže prebaciti njegov način razmišljanja i napuniti baterije.

Ključno za sve to je odnos koji voditelj ima sa svojim timom. Bit će učinkovitije ako je voditelj već postavio temelje za psihološki sigurno radno okruženje u kojem je ljudima ugodno raditi.